Graiuri dintru Cuviosul Siluan

   'Cunoaşte sufletul meu mila Domnului către omul păcătos, şi adevărul scriu înaintea feţei lui Dumnezeu, că noi toţi, păcătoşii, ne vom mântui, şi nici un suflet va pieri dacă se pocăieşte, căci Domnul este atât de bun din fire că nici un cuvânt nu o poate înfăţişa.
   Întoarce-te cu sufletul către Domnul şi spune: <<Doamne iartă-mă>>, şi să nu cugeţi că Domnul nu va ierta: milostivirea Lui nu poate să nu ierte, iar El de îndată iartă şi sfinţeşte. Astfel învaţă Duhul Sfânt în Biserica noastră. (...)
   De la Duhul Sfânt izvorăşte iubirea, şi fără această iubire nimenea poate înţelege cele pentru Dumnezeu cum se cuvine. În Duhul Sfânt se cunoaşte dragostea lui Dumnezeu pentru noi, pe care Domnul o varsă asupra robilor Săi, ca ei să se roage pentru norod.'  

 (fragmente preluate din Arhimandritul Sofronie, Cuviosul Siluan Athonitul,  traducere din limba rusă de Ierom. Rafail (Noica), Ed. Reîntregirea, Alba Iulia)

Vieţuit-a pre pământ un om

'Vieţuit-a pre pământ un om, bărbat de uriaşă putere a duhului, numele lui - Simeon. Îndelungă vreme se ruga el cu nestăvilit plâns: <<Miluieşte-mă>>; dar nu-l auzea Dumnezeu. 
    Luni de zile a petrecut într'o astfel de rugăciune, iar puterile sufletului i s'au sleit; a ajuns până la deznădejde, şi a izbucnit în strigăt: <<Eşti de neînduplecat!>> Iar când, cu aceste cuvinte, în sufletul său istovit de deznădejde încă ceva s'a sfâşiat, dintr'o dată, pentru o clipită, a văzut pre Hristos cel Viu; o flacără i-a umplut inima şi întreg trupul cu atâta putere, încât dacă vedenia s'ar fi prelungit încă o clipă, ar fi murit. De atunci el niciodată nu a mai putut uita acea negrăit de blândă, nemărginit de iubitoare privire a lui Hristos, plină de bucurie şi de o covârşitoare pace, şi următorii îndelungaţi ani ai vieţii sale a purtat necontenit mărturia faptului că Dumnezeu dragoste este, dragoste nemărginită, de necuprins (...)
    Rari asemenea marturi, pentru că nu este nevoinţă mai grea, mai dureroasă, decât nevoinţa pentru dragoste; pentru că nu este mărturie mai înfricoşată decât mărturia pentru dragoste; pentru că nu este   propovăduire mai smintitoare decât propovăduirea iubirii (...)
     

 Despre dânsul, despre acest martur al Dumnezeieştii iubiri ne este cuvântul.'
(fragment preluat din Arhimandritul Sofronie, Cuviosul Siluan Athonitul,  traducere din limba rusă de Ierom. Rafail (Noica), Ed. Reîntregirea, Alba Iulia)

Tropariul Cuviosului Siluan Athonitul

Propoveduitoriu al iubirii Lui Hristos, lumii întregi ai fost dat, de trei ori fericite, între cuvântătorii de Dumnezeu cel prea duios, căci pre Cel smerit şi blând ai văzut, şi inima Aceluia ai cunoscut; pentru aceasta, prin graiurile tale toţi luminându-ne, Siluane, de Dumnezeu însuflate, proslăvim Duhul, Carele pre tine-au proslăvit.

Faceți căutări pe acest blog