Viaţa Cuviosului Siluan

    'Fericitul Stareţ, Shimonahul Siluan, s'a nevoit în Muntele Athos de-a lungul a patruzeci şi şase de ani, în Mănăstirea rusească a Marelui Mucenic Panteleimon. În aceeaşi mănăstire mi-a fost dat să trăiesc în jur de patrusprezece ani. În ultimii ani ai vieţii Stareţului, din anul 1931 până în ziua săvârşirii sale(11/24 Septemvrie, 1938), s'a întâmplat să-i fiu omul cel mai apropiat (...)
    
Despre legătura mea cu Stareţul ştiau unii dintre cei care-l cinsteau, şi stăruitoarele lor rugăminţi m'au determinat să-i scriu viaţa (...)
   
Presupun că puţinătatea mărturiilor privind viaţa sa din afară nu va constitui vreun neajuns esenţial al trudei noastre. Aş fi deplin mulţumit dacă mi s'ar da, fie şi în parte, a-mi împlini o sarcină mai însemnată, şi anume, a contura chipul duhovnicesc al Stareţului pentru cei care nu au avut fericirea nemijlocitei, viei părtăşii cu dânsul. Pe cât îmi este cu putinţă a judeca, şi în măsura în care mi-a fost dat să întâlnesc oameni, acesta a fost singurul om nepătimaş ce mi s'a dat a întâlni în calea vieţii mele. Acum, că nu mai este printre noi, el îmi apare cumva ca un neobişnuit uriaş al duhului.
    
Când Domnul trăia pre pământ, smeritul Său chip trupesc ascundea privirii celor dimprejur adevărata Sa măreţie Dumnezeiască, şi de-abia după Înălţarea Domnului şi Pogorârea Sfântului Duh s'a descoperit vederii minţii ucenicilor şi apostolilor Dumnezeirea lui Hristos. Ceva asemănător s'a petrecut cu mine în privinţa Stareţului Siluan. În timpul vieţii el era atât de simplu şi de deschis, că în ciuda a toată cinstirea ce i-o purtam, în ciuda conştiinţei sfinţeniei acestui bărbat, nu am putut simţi deplin măreţia lui; şi de-abia acum, când de-a lungul unui întreg şir de ani nu mai întâlnesc în calea mea nimic pe măsura sa, cu întârziere încep să înţeleg adevărata măreţie a celui pe care, prin neînţeleasa pronie Dumnezeiască, mi s'a dat atât de îndeaproape a-l cunoaşte.'


(fragmente preluate din Arhimandritul Sofronie, Cuviosul Siluan Athonitul,  traducere din limba rusă de Ierom. Rafail (Noica), Ed. Reîntregirea, Alba Iulia)

Faceți căutări pe acest blog